Koffieconcert met knallend einde

HOLWERT – Zondagochtend 13 november maakte Muziekvereniging Crescendo zich op voor haar koffieconcert. De theaterzaal in MFA De Ynset in Holwerd is goed gevuld met een kleine 80 aanwezigen.

Onder leiding van dirigent Pieter de Jong gaat Crescendo direct van start met het stuk “Police Academy”, de begintune die bekend is van de gelijknamige films uit de jaren 80 en 90. Vervolgens opende Iepie Bouma als spreekstalmeester het concert en werd “A Salzburg Impression” van Mozart ingezet. Daarna was het de beurt aan het voor de blazers pittige stuk “A Highland Rhapsody”, met veel Schotse elementen in de muziek. Het fanfarekorps bracht het er goed vanaf. Snel door met het “Puttin on the Ritz”. Dit lied heeft niets te maken met de Russische president Poetin, aldus dirigent De Jong, maar is gebaseerd op de straatuitdrukking “to put on the Ritz”, wat betekent dat je je heel modieus moet kleden. En dat is weer geïnspireerd op het weelderige Ritz hotel in Londen. Hierna was het de beurt aan het kleinschalige jeugdkorps met aansluitend de pauze.

Na van de koffie en thee genoten te hebben met een stuk cake, gebakken door een paar baklustige korpsleden, werd ingezet met de Afrikaans klanken van “African Symphony”. Dit stuk met veel tromgeweld werd gevolgd door het zeer bekende “Auf der Jagd” van Johan Strauss. En als laatste stuk stond “Memories of the sixties” op het programma. Een samengevoegd muziekstuk met daarin een flink aantal zeer herkenbare melodieën uit de zestiger jaren. Het officiële deel werd hiermee afgesloten.

Maar Crescendo zou Crescendo niet zijn zonder een toegift. Hiervoor had dirigent Pieter de Jong bedacht het om het stuk “Auf der Jagd” nog eens ten gehore te brengen. Maar deze keer door gebruik te maken van de jeugdige aanwezigen in de zaal. Zij kregen tamboerijnen, triangels en wat al niet meer uitgereikt. Via aanwijzingen op computer geprojecteerd op het scherm konden zij met de muziek meespelen. De dirigent betrok zo de zaal flink bij de muziek en dit leverde een boeiend resultaat op met een knallend einde. Rond kwart over 12 kwam het concert ten einde en wenste Iepie een ieder wel thuis of een tot straks voor een gezellige nazit.

Auteur: Bote Sape Schoorstra | RTV NOF