Crescendo Holwerd overstijgt zichzelf

Afgelopen zaterdag keerden de leden van de muziekvereniging na het Spikerfestival in Ureterp terug naar Holwerd met drie prijzen. Na een 2e prijs op het muziekfestival op Schiermonnikoog enige jaren geleden was de prijzenkast niet meer aangevuld terwijl de juryrapporten vaak lovend waren. Het was daarom geweldig dat Crescendo zich zaterdag kon meten met negen andere fanfares uit de noordelijke provincies. Wat al eerder min of meer bekend was over de muzikale kwaliteit werd deze dag door de juryleden Biense IJlstra en Ido Gerard Kempenaar bevestigd: een 2e prijs voor het verplichte werk, een 2e prijs voor de soliste Wopkje Bergmans en de brûnzen spiker voor het totaal.

Het is aan de professionele dirigeerhand van Durk Krol te danken dat Crescendo zijn altijd aanwezige potentie nu op het podium heeft kunnen bewijzen. Het korps verdient nog een mooie toekomst waarbij het spelen van muziek gepaard gaat met beleving van muziek. Dat Crescendo in een strak geregisseerd festival toch kans zag om Lang zal hij leven te spelen voor een jarig korpslid spreekt boekdelen voor de sfeer binnen het korps.
De fanfare uit Holwerd opende met Aurelia. Dit koraal werd gevoelig gespeeld met een mooie dynamiek waarbij de muzikanten prachtig in balans bleven. Het verplichte werk Zodiac van Jan de Haan werd zuiver gespeeld. De sterrenbeelden stier, schorpioen, waterman en leeuw werden dusdanig neergezet alsof ze levend langs de dierenriem liepen. In het volgende muziekstuk had de fanfare een begeleidende rol bij het mooie Concerto d’Aranjuez met Wopkje Bergmans op als soliste op de bugel. Tot slot keerde het muziekkorps terug tot zijn roots bij de mars Lex Paciferat.

Natuurlijk geven juryrapporten ook verbeterpunten aan. Crescendo neemt deze ter harte zodat de leden zichzelf kunnen verbeteren en daarmee het plezier om met elkaar muziek te maken er vanaf blijft spatten. Prachtig om daarvan lid te kunnen zijn.

© Tekst: Crescendo Holwerd

Auteur: Redactie RTVNOF